Jablkový koláč

Jablkový koláč

Zdieľajte recept na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete skopírovať a zdieľať túto adresu URL

Ingrediencie

Upraviť porcie:
Cesto
375 G Hladká múka
100 G Margarín
8 PL Voda ľadová
150 G Maslo
2 PL Kryštálový cukor
1 ĆL Soľ
Vaječný žltok na potretie
Jablková náplň
1.3 KG Jablko
1 PL Rum
135 G Kryštálový cukor
1 KS Citrónová kôra + šťava
2 PL Hladká múka
1 ĆL Škorica mletá
Muškátový orech štipku mletého orieška
Hrozienka za hrsť

Sladký jablkový koláč

Vlastnosti:
  • Vegetariánske jedlo

Ingrediencie

  • Cesto

  • Jablková náplň

Inštrukcie

Zdieľať

Sezóna jablk, patrí k jeseni,ak ich máte veľa skúste si pripraviť nasledujúci recept. Korpus na koláč je potrebné pripraviť deň vopred, nakoľko musí odležať v chladničke. Použijeme formu s priemerom 23 cm. Pred podávaním poprášime práškovým, prípadne škoricovým cukrom.

Kroky

1
Hotovo

Maslo a tuk nakrájate na kocky, pridajte múku, soľ, cukor a rozmixujte. Vznikne hmota, ktorá bude pripomínať posýpku. Postupne pridávajte vodu po lyžiciach, až pokiaľ sa cesto nezlepí. Záleží od múky, koľko bude potrebovať nasiať vody, preto sa môže stať, že cesto bude fajn už po 3 lyžiciach.

2
Hotovo

Rozmixované cesto ešte ručne spracujte pokiaľ nie je úplne hladké a nelepí. Zabaľte ho do fólie a dajte aspoň na 30 minút do chladničky. Ak máte čas môžete ho nechať v chladničke aj cez noc. Hrozienka zalejte rumom a nechajte odstáť, kým budete plniť koláč.

3
Hotovo

Jablká ošúpte, zbavte jadrovníku a nakrájajte na drobnejšie kúsky. Pridajte zvyšné suroviny do plnky, a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte aj hrozienka s rumom.

4
Hotovo

Cesto vyberte z chladničky na rozdeľte na dve časti – jednu cca vo veľkosti 2/3, ktorá bude slúžiť ako základ koláča a druhú, ktorou ozdobíte vrchnú časť. Cesto vyvaľkajte a pomocou valčeka preneste do formy na koláč.

5
Hotovo

Na cesto navrstvíte jablká a rovnomerne ich rozprestrite na cesto. .Zo zvyšného cesta ozdobte vrch koláča. Či už ako mriežku, lístočky alebo ako chcete.

6
Hotovo

Koláč potrite žĺtkom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Potom znížte teplotu na 160 stupňov a pečte ešte asi 30-40 minút. Koláč by mal byť krásne zlatý a šťava by mala na povrchu jemne bublať. Opatrne vyberte z trúby a nechajte úplne vychladnúť.

7
Hotovo

Koláč pred podávaním môžete posypať trochou práškového cukru .




Komentáre:  


 
Predchádzajúci
Kozarova polievka
Ďalší
Tekvicové placky
Predchádzajúci
Kozarova polievka
Ďalší
Tekvicové placky
error: Upozornenie:
Obsah je chránený !