Ingrediencie
-
Cesto
-
375 G Hladká múka
-
100 G Margarín
-
8 PL Vodaľadová
-
150 G Maslo
-
2 PL Kryštálový cukor
-
1 ĆL Soľ
-
Vaječný žltokna potretie
-
Jablková náplň
-
1.3 KG Jablko
-
1 PL Rum
-
135 G Kryštálový cukor
-
1 KS Citrónová kôra+ šťava
-
2 PL Hladká múka
-
1 ĆL Škorica mletá
-
Muškátový orechštipku mletého orieška
-
Hrozienkaza hrsť
Inštrukcie
Sezóna jablk, patrí k jeseni,ak ich máte veľa skúste si pripraviť nasledujúci recept. Korpus na koláč je potrebné pripraviť deň vopred, nakoľko musí odležať v chladničke. Použijeme formu s priemerom 23 cm. Pred podávaním poprášime práškovým, prípadne škoricovým cukrom.
Kroky
1
Hotovo
|
Maslo a tuk nakrájate na kocky, pridajte múku, soľ, cukor a rozmixujte. Vznikne hmota, ktorá bude pripomínať posýpku. Postupne pridávajte vodu po lyžiciach, až pokiaľ sa cesto nezlepí. Záleží od múky, koľko bude potrebovať nasiať vody, preto sa môže stať, že cesto bude fajn už po 3 lyžiciach. |
2
Hotovo
|
Rozmixované cesto ešte ručne spracujte pokiaľ nie je úplne hladké a nelepí. Zabaľte ho do fólie a dajte aspoň na 30 minút do chladničky. Ak máte čas môžete ho nechať v chladničke aj cez noc. Hrozienka zalejte rumom a nechajte odstáť, kým budete plniť koláč. |
3
Hotovo
|
Jablká ošúpte, zbavte jadrovníku a nakrájajte na drobnejšie kúsky. Pridajte zvyšné suroviny do plnky, a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte aj hrozienka s rumom. |
4
Hotovo
|
Cesto vyberte z chladničky na rozdeľte na dve časti – jednu cca vo veľkosti 2/3, ktorá bude slúžiť ako základ koláča a druhú, ktorou ozdobíte vrchnú časť. Cesto vyvaľkajte a pomocou valčeka preneste do formy na koláč. |
5
Hotovo
|
Na cesto navrstvíte jablká a rovnomerne ich rozprestrite na cesto. .Zo zvyšného cesta ozdobte vrch koláča. Či už ako mriežku, lístočky alebo ako chcete. |
6
Hotovo
|
Koláč potrite žĺtkom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Potom znížte teplotu na 160 stupňov a pečte ešte asi 30-40 minút. Koláč by mal byť krásne zlatý a šťava by mala na povrchu jemne bublať. Opatrne vyberte z trúby a nechajte úplne vychladnúť. |
7
Hotovo
|
Koláč pred podávaním môžete posypať trochou práškového cukru . |